Röviden

Megpróbálok egy helyen, strukturáltan összegyűjteni minden információt amire szüksége lehet annak, aki igényesen szeretne borotválkozni. Tapasztalatok, tanácsok, trükkök és tippek kezdő és haladó jól borotvált úriemberektől :o)

Friss hozzászólások

  • vero: Hapci foglalkozik fenőkövekkel - nem tudom borotvakővel is vagy sem - de ő mindenképpen többet tud... (2011.01.25. 16:56) 9 | Húz a borotva! Kő kö'!
  • kristophoros: Szép napot Urak! Először is örülök, hogy ráakadtam erre az oldalra, kissé olyan mintha nem lennék... (2009.08.31. 15:57) 9 | Húz a borotva! Kő kö'!
  • д: szintén zenész. én is próbálkozok, és örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt. egy tipp, hát hogy ... (2009.04.05. 22:24) 9 | Húz a borotva! Kő kö'!
  • edrose: Hát, ha nekem nem hiszel, kérdezz utána, pl. itt: www.kesportal.hu De ha csak logikusan gondolkodu... (2009.03.05. 23:06) 4 | A kiválasztott: borotva
  • T-boy (törölt): Érdekelne ,hogy a Norton FB-6 -os kő milyen finomságú? Esetleg,hol nézhetnék utána? El... (2009.03.04. 14:59) 9 | Húz a borotva! Kő kö'!
  • Utolsó 20

Forgalmazók

4 | A kiválasztott: borotva

2008.11.08. 22:00 | throbi | 4 komment

Orosz Péter "A borotválkozás jóbarát" című cikkében főleg cserélhető pengéjű borotvákról ír. A Merkur és Gillete márkákat említi. Életem szőrösebbik részében két ilyen típusú szerkezettel találkoztam. Egyiket keresztszüleimtől kaptam 14 évesen. Csehszlovák gyártmány volt, műanyag nyéllel nem volt túl bizalomgerjesztő. Pelyhedző államra még elment, de később egyre többet szenvedtem miatta. Kipróbáltam hát édesapámnak a borotváját. Nem tudom, milyen márkájú, de rozsdamentes acélból készült, szépen megmunkált darab, nagyon hasonlít a képen láthatóra. Kitűnően lehetett vele borotválkozni.

Viszont engem az egyenes, bicskaszerű borotvák jobban vonzottak. Elegánsak és vagányak is egyszerre. Szívem szerint megvásároltam volna az elsőt, amelyik szembe jön. Viszont észérvekre is szükségem volt, hogy megindokoljak magamnak egy ekkora kiadást. Mert ahogy ez elég hamar kiderült, drága egy ilyen borotva! Ugyanakkor veszélyesebb, nehezebb használni. Sokáig kell gyakorolni, amíg kielégítő lesz az eredmény. A penge karbantartásáról is kell gondoskodni. Ezeken kívül több negatívumot nem sikerült találnom az interneten. Mivel ezeket is inkább kihívásnak, mintsem elrettentésnek érzem, az alant leírt pro érvek által is igazolva már csak a borotva kiválasztása maradt hátra.

Miért jobb az egyenes borotva, mint a többi? Mert:

  • hosszú távon sokkal olcsóbb, mint a cserélhető pengés/fejes borotvák, valamint
  • környezetkímélőbbek is, mivel
  • évtizedekben mérik egy ilyen borotva élettartamát
  • sokkal kényelmesebb, simább, borostamentes borotválkozás lehetséges a megfelelő technika elsajátítása után
  • a más típusú borotvákkal nehezen hozzáférhető helyek is könnyen borotválhatók vele
  • nem kell túl gyakran leöblíteni borotválkozás közben
  • hosszú szakáll esetében is ugyanúgy használható
  • szőrbenövés kizárva (állítólag többpengés borotvák szoktak ilyent okozni, nekem szerencsére nem jött össze)
  • és ráadásul jó érzés "megszelídíteni" egy ilyen "veszélyes fenevadat"

Rövid keresgélés után a következőnél kötöttem ki:

 

 

 

 

 

 

Rozsdamentes acél penge Solingenből, ébenfa nyél, fenőszíj és paszta. 130 euró + 30 euró szállítási költség fejében itt megvásárolható: www.scharferladen.de/shop/rostfrei-rasiermesserset-dovo-ebenholz-p-1380.html.

Nem volt olcsó mulatság, türelmetlenül vártam, hogy megérkezzen. Addig is megpróbáltam legalább elméletben felkészülni. Dr. Chris Moss kanadai úriember írt is egy gyorstalpalót, amit innen le lehet tölteni: homepage.mac.com/WebObjects/FileSharing.woa/wa/The_Straight_Razor_Shave.pdf.pdf-zip.zip. Elolvastam, néhány újabb szempontra derült fény, amit nem vettem figyelembe vásárláskor:

  • kb. félévente kövön is meg kell fenni a borotvát, nem elég a bőrszíj
  • a rozsdamentes acélból készült penge nehezebben fenhető, viszont jobban tartja az élét, míg a szénacélból készült könnyebben és élesebbre fenhető, viszont nem tartja olyan sokáig az élét, valamint gondosan szárítani és olajozgatni kell, nehogy megrozsdázzon

Ugyanakkor dr. Moss (saját hibáiból tanulva) megemlíti, hogy a lehető legnehezebben úgy tanulhatok meg egyenes pengével borotválkozni, hogy megvásárolom az első rozsdamentes borotvát, amelyikkel találkozok, és csupán leírásokra hagyatkozok! :o) Voltak idők, amikor milliók ilyen borotvát használtak, az apák megtanították a fiúkat, hogyan használják nagyapjuktól örökölt borotvájukat, mely két-három generációt is kiszolgált. Ez még akkor történt, amikor az újszülötteket nagy család várta, mindig volt egy-két vénasszony kéznél, aki ringassa a babát, megmutassa az évszázados trükköket és az újdonsült anyuka nem dilizett be az egyedülléttől a lakónegyedi panelben vagy a kertvárosi sorházban...

Címkék: veszélyes borotva elegáns kihívás egyenes borotva dovo solingen ébenfa fenőszíj króm oxid dr. moss

A bejegyzés trackback címe:

https://borotva.blog.hu/api/trackback/id/tr35757805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd?? (törölt) 2008.12.20. 21:12:35

Gyönyörű borotva, gratulálok!

edrose 2009.02.28. 08:10:42

Hahó, itt valami félreértés van: „...a rozsdamentes acélból készült penge nehezebben fenhető, viszont jobban tartja az élét, míg a szénacélból készült könnyebben és élesebbre fenhető, viszont nem tartja olyan sokáig az élét...”.
Ez nem így van, a szénacél ugyanis pont, hogy jobban tartja az élét, és épp ez az előnye az inoxszal szemben, amit annál meg az ápolás kisebb igénye „kompenzál”... ;)

Közöd?? (törölt) 2009.03.04. 12:17:40

@edrose: mindenhol ennek az ellenkezőjét olvasni, van valami forrásod arra amit állítasz?

edrose 2009.03.05. 23:06:32

Hát, ha nekem nem hiszel, kérdezz utána, pl. itt: www.kesportal.hu
De ha csak logikusan gondolkodunk: ha az inox nemcsak, hogy nem rozsdásodik, de még az élét is jobban tartja, mint a szénacél, akkor mi a csudának gyártanak még egyáltalán szénacél pengéket? Csupán a könnyebb élezhetőség önmagában nem ér meg annyit...
Egy sor késgyártónál választhatod ugyanazt a modellt inox- vagy szénacéllal, pont az általam említett kompromisszumoknak megfelelendő: ápolásmentesség (és ha evésre is használod: íz- és szagmentesség) a rozsdamentes, jobb éltartás, de kényesség, ápolási igény (és ha evésre is használod: szag) a szénacél oldalán.
Persze itt most csak két sarkított esetről beszélünk, az acélok és összetevőik, ötvözőik világa hihetetlenül összetett dolog, rengeteg közbülső esettel – és akkor a hőkezelésről még nem is beszéltünk... ;)
süti beállítások módosítása